E-kirja Muistisairaan osaava kohtaaminen

30,50 €

Kirja on tarkoitettu sinulle, kun haluat oppia lisää muistisairaan läheisesi kohtaamisesta, säilyttää tai palauttaa yhteyden häneen ja tehdä hänen päivästään paremman.

Lisää ostoskoriin

Kirja on tarkoitettu sinulle, kun haluat oppia lisää muistisairaan läheisesi kohtaamisesta, säilyttää tai palauttaa yhteyden häneen ja tehdä hänen päivästään paremman.

Kirja on tarkoitettu sinulle, kun haluat oppia lisää muistisairaan läheisesi kohtaamisesta, säilyttää tai palauttaa yhteyden häneen ja tehdä hänen päivästään paremman.

E-kirja Muistisairaan osaava kohtaaminen 

  • Kirjassa on 74 sivua ja se toimitetaan sinulle pdf-versiona. 

  • Voit tulostaa kirjan omaan käyttöösi, mutta kirjaa tai sen osia ei saa julkaista, myydä tai luovuttaa eteenpäin.

  • Kirjan hinta on 30,50 euroa (sis. alv 10 %)

Ymmärrä muistisairaan läheisesi tarpeita ja toiveita sairauden eri vaiheissa

Sinun ei tarvitse olla ihmissuhdealan ammattilainen. Pystyt siihen kyllä, kun sinulla on halu auttaa läheistäsi.

Kohtaaminen tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan vain sitä, miten muistisairaan kanssa ollaan, miten häntä kuunnellaan ja miten hänelle puhutaan.

Voit auttaa muistisairasta läheistäsi samoin kuin auttaisit ystävääsi: kohtaamalla hänet vertaisenasi. Tärkeintä on, että uskot itseesi auttajana.  

Kirjan lukemisen jälkeen:

  • ymmärrät, kuinka kohdata muistisairas läheisesi

  • osaat säilyttää tai palauttaa yhteyden häneen

  • voit tehdä hänen päivästään paremman

Muistisairaan outo maailma

Kuvittele, että ykskaks huomaisit olevasi vieraassa kaupungissa. Kaikki kyltit on kirjoitettu oudoilla kirjaimilla, ja ihmiset kävelevät ohitsesi puhuen vierasta kieltä. Sinulla on nälkä, mutta ei rahaa. Ilta hämärtyy, mutta et tiedä mihin voisit päästä yöksi.

Sitten vastaan tulee ystävällinen ihminen, joka auttaa: ojentaa kätensä, tarjoaa iltapalaa ja peittelee sänkyyn. Muistisairaalle se voit olla sinä.

Hetkellisenäkin tuon esimerkin kaltainen kokemus voi tuntua muistisairaasta ylipääsemättömältä ja aiheuttaa pelkoa, hätääntymistä tai jopa aggressiota. 

Kun ymmärrät, että muistisairaan mielessä voi tapahtua hänelle itselleen toden tuntuisia, mutta meille muille outoja asioita, voit ymmärtää myös, että kaikella muistisairaan tekemällä ja sanomalla on mieli. 

Herra H. sai vaimonsa hämmentymään painamalla päänsä hänen rinnalleen ja pyytämällä: ”Äiti, silitä mun tukkaa.”

Omaistenryhmässä rouva H. ymmärsi, että silittämällä puolisonsa hiuksia hän voi hetkeksi palauttaa sen turvallisuudentunteen, jota mies oudossa nykyisyydessä kaipaa.

Oudollekin käyttäytymiselle saattaa löytyä selitys, kun yrität aidosti ymmärtää mitä muistisairas vanhus käyttäytymisellään viestittää.

Voit ymmärtää häntä, tai ainakin suhtautua levollisesti siihen, että aina et voi ymmärtää. Autat häntä kuitenkin kokemaan itsensä arvokkaaksi ihmiseksi. 

Ymmärryksen, osaamisen ja rohkeuden kasvun myötä voit kohdata hänet levollisesti ja olla tukena, kun hän yrittää selviytyä itselleen ajoittain hyvin oudoksi käyvässä maailmassa.   

Kirjan avulla opit  

ymmärtämään, että muistisairas ikäihminen on muistinsa säilyttäneen ihmisen kaltainen.

Hänen tarpeensa esimerkiksi turvallisuudentunteen, läheisyyden ja hyväksytyksi tulemisen suhteen ovat aivan samat kuin muillakin ihmisillä. Niitä sinä voit hänelle antaa.  

Sairauden edetessäkään sinun ei tarvitse tuntea vieraantuvasi hänestä. Löydät kirjasta ohjeet, miten muistisairas kohdataan arvostaen ja niin, että hänelle tai sinulle ei jää paha mieli hankalistakaan tilanteista. 

Ja mikä parasta, voit olla esimerkkinä muillekin. 

“Luin artikkelisi muistisairaan kohtaamisesta ja olenkin ’kouluttanut’ hyvällä menestyksellä myös sisaruksiani. Kiitos!” – Palaute muistisairaan vanhuksen pojalta.

Saat kirjasta uskoa siihen, että osan sairauden ikävistä vaikutuksista voi ”neutraloida” tarjoamalla sairastuneelle tukevia ja luotettavia ihmissuhteita sekä ympäristön, jossa saa kokea onnistumisia ja jossa on hyvä olla. 

Onnistumisen kokemukset lisäävät muistisairaan halua olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa.

Kanssakäymisen myötä saatu harjoitus pitää yllä vanhuksen vuorovaikutustaitoja ja toimintakykyä, ja sairauden ikävin seuraus, vetäytyminen omaan sisäiseen maailmaan, hidastuu merkittävästi.  

Kirja kertoo elävästä elämästä

Olen työskennellyt muistisairaiden parissa kauan ja kokenut voimattomuutta sairauden edessä.

Olen saanut kokea myös sen helpotuksen tunteen, jonka lisääntynyt tieto, ymmärrys ja onnistumisen kokemukset ovat tuoneet. Sinäkin voit kokea sen.

Saat käyttöösi vuosikymmenten aikana keräämääni tietoa ja käytännön esimerkkejä onnistuneista ja vähemmän onnistuneista kohtaamisista muistisairaiden kanssa. Jokainen kertomani esimerkki on aito, mutta tunnistamattomaksi muotoiltu. 

Esimerkit ovat sekä omista työpaikoistani, että kymmenistä muista vanhuksia hoitavista yksiköistä, joissa olen toiminut kouluttajana vuodesta 1983 ja työnohjaajana vuodesta 1992 alkaen. 

Opin sinun koulutuksessasi kahdessa tunnissa enemmän kuin toisessa koulutuksessa puolessa vuodessa.” – Hoitoalan opiskelija koulutuspalautteessa.

Muistisairautta ei voida parantaa, mutta voit parantaa huomattavasti muistisairaan läheisesi elämänlaatua. Sinun tuellasi muistisairas saa kokea olevansa turvassa ja arvokas ihminen – ja tulevansa kuulluksi. 

Tyytyväisyystakuu 

Digitaalisilla tuotteilla, joiden toimittaminen aloitetaan välittömästi maksun vastaanottamisen jälkeen, ei ole kuluttajansuojan tarjoamaa 14 vuorokauden peruutusoikeutta. 

Tarjoan sinulle kuitenkin rahat takaisin -takuun, mikäli ilmoitat 14 vuorokauden kuluessa tilauksesta osoitteeseen suvi-tuuli.porkka(at)prinsiippi.fi, että et ole tyytyväinen kirjaan. 

Saat myös pitää kirjan. 

Peruuttamisoikeus verkkokaupassa 

Minä

olen Suvi-Tuuli Porkka. ”Työskentelin” vanhainkodissa jo 1950-luvulla alle kouluikäisenä pikkupassarina, 1960-luvulla työskentelin hieman isompana passarina ja 1970-luvulla jo ammattilaisena. 

Työkokemukseni olen kerännyt hoito-, sosiaali- ja järjestötyössä. Psykiatrisessa sairaalassa toimin sairaanhoitajana, osastonhoitajana ja sosiaalityöntekijänä noin 20 vuotta.

Vanhainkodinjohtajan ja vanhusten palvelukeskuksen johtajan tehtävissä työskentelin yhteensä yli kymmenen vuotta. 

Vielä ennen päätoimiseksi yrittäjäksi jäämistä toimin runsaan kymmenen vuoden ajan järjestötyön ja vapaaehtoistoiminnan kehittäjänä MIELI ry:ssä.

Yrittäjänä olen jatkanut toimintaani psykoterapeuttina, työnohjaajana ja kouluttajana.  

”Meitä oli täällä taas melkein 40 kuulijaa, Terveiset ja kiitokset silmiä ja sydämiä aukaisevasta koulutuksesta, Toiveena olisi, että saisimme sinut tänne vielä myös livenä.” – Koulutuksen jo kolmannen kerran tilannut yhdistys. 

Kiinnostus ikääntyneitä kohtaan on vienyt minut vanhustyöhön Sveitsiin, Kanadaan ja Floridaan, vapaaehtoistyön kehittämiskokemus puolestaan tuotti kutsun vapaaehtoistyötä organisoivien tahojen kouluttajaksi vuoden 2011 tsunamin jälkeiseen Japaniin. 

En tee enää hoitotyötä, mutta haluni auttaa muistisairaita vanhuksia ja heidän omaisiaan tärkeässä ja haastavassa elämänvaiheessa ei osoita laantumisen merkkejä. 

Itsekin jo eläkeläisenä olen edelleen aktiivinen muistisairaiden puolestapuhuja, luen aiheesta kaiken mitä käsiini saan ja jatkan siitä kirjoittamista. Voin myös vilpittömästi sanoa, että muistisairaiden parissa työskentely on ollut pitkän urani antoisinta aikaa.

Muistisairaan luottamus on ansaittava uudelleen jokaisessa kohtaamisessa. Hän ei teeskentele tai yritä olla kohtelias, ja häneltä saatu palaute on aina aito ja arvokas.

Tavoitat minut sähköpostilla suvi-tuuli.porkka(at)prinsiippi.fi