VIERASKYNÄ - Hetkeksi minä käännyin
“En huomannut, että lasten kasvaessa suuremmiksi, sinä olit kasvanut pienemmäksi.” - Hanna Kivisalo
MUISTISAIRAAN YHTEENKUULUVUUDEN TUNNE
Yhteenkuuluvuuden vahvistaminen on erityisen tärkeää, kun muistisairaus nakertaa turvallisuudentunnetta ja elämä hoitopaikassa koettelee. Yhteenkuuluvuuden kestävä perusta on psykologisesti turvallinen yhteisö, jossa tunnistetaan ihmisten ainutlaatuisuus ja kohdellaan kaikkia oikeudenmukaisesti.
EI-TIETÄMINEN MUISTISAIRAAN VANHUKSEN HOIDOSSA
Muistisairas vanhus on yhtä arvoituksellinen kuin kuka tahansa muu ihminen, eikä koskaan voi olla varma mistä hänen tarinassaan on todella kysymys. Kun muistisairaus vielä tuo oman hankaluutensa vuorovaikutukseen, hoitavan henkilön on viisasta hylätä olettamisen tila ja siirtyä ei-tietämisen tilaan.
EPÄVARMUUDEN SIETÄMINEN
Epävarmuus on epämiellyttävä ja hermostuttava tunne, jota ihmiset pyrkivät välttämään. Se syö voimavaroja ja voi jopa lamaannuttaa toimintakyvyn. Sekä muistisairaat vanhukset, että heidän hoitajansa kokevat epävarmuutta hoitotyön arjessa.
TUNTEITA JA VASTATUNTEITA
Ihmisen elämähistorian tiedostamattomat muistot, tunteet, asenteet, odotukset ja mielikuvat vaikuttavat kaikissa vuorovaikutussuhteissa. Jokainen, niin vanhus, omainen kuin hoitajakin tuo tunnehistoriansa myös vanhusten hoitopaikkaan.
TULKINTA ON VAIN ARVAUS
Tulkinta on enemmän tai vähemmän onnistunut yritys ymmärtää ja selittää jonkin asian, tapahtuman tai tilanteen taustaa. Sillä voidaan pyrkiä kuvaamaan, tai jopa ennustamaan toisen ihmisen tunteiden, toiminnan ja käyttäytymisen syitä.
SALASSAPITO, VAITIOLOVELVOLLISUUS JA TYÖNOHJAUS
Muistisairasta hoitavat henkilöt voivat saada arkaluontoista tietoa vanhuksen elämästä ja terveydestä. Tehdessään tiivistä yhteistyötä omaisten kanssa, hoitajat joutuvat toistuvasti tilanteisiin, joissa heidän on punnittava sanansa tarkkaan. Laki uudistui, mutta haasteet jäivät.
VIRHETULKINTOJEN VÄLTTÄMISEKSI
Osa ikääntymisen tuomista muutoksista on muutoksia parempaan ja ihmiselle itselleen hyväksi. Valitettavasti nuorempi väki ei aina ymmärrä vanhuksen muuttumista ja tulkitsee “oireet” väärin, esimerkiksi masennukseksi tai muistisairauden oireiksi.
MUKAUTUVA VUOROVAIKUTUS
Mukautuvan vuorovaikutuksen (Adaptive Interaction) avulla hoitava henkilö voi kommunikoida muistisairaan vanhuksen kanssa. Se auttaa saamaan yhteyden pitkälle edennyttä muistisairautta potevaan ja jo puhekykynsä menettäneeseen vanhukseen.
MYÖTÄTUNTO MUISTISAIRAAN VANHUKSEN HOIDOSSA
Myötätuntoa on kyky tunnistaa toisen ihmisen tunteita, halu auttaa sekä konkreettisia tekoja hänen hyväkseen. Myötätunto on hyväksi paitsi vanhukselle, myös hoitajalle ja osaavasti tarjottuna se ei uuvuta, vaan energisoi antajaansa.
SUREVA MUISTISAIRAS VANHUS
Hyvään ja merkitykselliseen elämään kuuluu myös surua ja se on luonnollinen asia silloin, kun on menettänyt jotain tärkeää. Suru on pohjimmiltaan rakkautta, joka kertoo menetetyn merkityksestä ja luopumisen vaikeudesta.
LUOTTAMUS HOITOSUHTEESSA
Luottamus on aina riski-investointi. Luottaessaan ihminen antaa toiselle mahdollisuuden käyttää valtaa, joka voi tarkoittaa joko tukea tai hyväksikäyttöä. Luottamuksen voi saada tai ansaita, mutta sitä ei voi vaatia.
MUISTISAIRAS VANHUS JA KIITOLLISUUS
Keskustelu asioista, joista vanhus tuntee kiitollisuutta edistää hänen psyykkistä hyvinvointiaan ja vähentää stressiä. Kiitollisuudella on tutkitusti positiivinen vaikutus myös fyysiseen terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin.
MUISTISAIRAS VANHUS JA KATUMUS
Katumuksen tunne on olennainen osa ihmisenä olemista. Nuoremmille katumus osoittaa oppimisen ja kasvun paikat. Ikääntyneillä katumus liittyy vanhuuden tärkeimmän kehitystehtävän, eli inventaarion tekoon ja eheyden tavoitteluun.
MUISTISAIRAIDEN VANHUSTEN HOITO 1990-LUVULLA
1980- ja 1990-lukujen vaihteessa vain noin yksi prosentti vanhuksista joutui psykiatriseen sairaalaan. Osalla heistä oli muistisairaus ja joillakin oireet niin vaikeita, että paluu aiempaan hoitopaikkaan ei ollut mahdollista. Osasto 603 perustettiin heitä varten.
MUISTISAIRAS VANHUS JA KAIPAUKSEN KAUNEUS
Kaipaus on arvokas ja katkeransuloinen tunne, johon liittyy aina myös surua ja ikävää. Kaipaaminen ei kuitenkaan ole haitallista, vaan se voi olla rauhoittava ja elämässä eteenpäin vievä tunne, joka auttaa muistamaan mikä elämässä on tärkeää.
MUISTISAIRAS JA MERKITYKSELLINEN ELÄMÄ
Korkean iän saavuttaminen pysäyttää ihmisen arvioimaan elettyä elämäänsä ja tekemään siitä inventaarion. Eräs tarkeimmistä kysymyksistä silloin on, onko minun elämälläni ollut merkitystä.
VIERASKYNÄ – Muutama vinkki muistisairaan käytösoireiden ymmärtämiseen
Muistisairaan vuorovaikutustaidot ovat puutteellisia jo siksikin, että heillä on asioille eri merkityksiä kuin meillä. Myös vuorovaikutus voi olla täynnä symboleja tai he ilmaisevat itseään sanattomilla vuorovaikutustavoilla. – Tuija Uusitalo
MUISTISAIRAS VANHUS ODOTTAA VASTAKAIKUA
Muistisairaan osaavasti kohtaava hoitaja ymmärtää vanhuksen käyttäytymistä ja osaa ottaa vastaan monenlaisia tunteita. Se ei kuitenkaan riitä. Vanhus odottaa hoitajaltaan vastakaikua, eli reaktiota, jonka hän voi nähdä, kuulla ja tuntea.
VIERASKYNÄ – Unohtamisesta
Kun muistia verrataan kirjahyllyyn, joka on täynnä kirjoja kaikista elämäntapahtumista, tiedoista ja kokemuksista, nämä kirjat katoavat ajoittain muistisairailta ihmisiltä. – Taina Semi